0800330831

Курс злотого в Україні: особливості та динаміка

Незважаючи на те, що в Україні користуються популярністю такі іноземні валюти, як американський долар, фунт, рубль і євро, стрімко підтягується до них і польський злотий. Це пов'язано з тим, що велика кількість українців виїжджає на роботу саме до Польщі і по приїзду вони змінюють польську валюту на українську гривню. Тому зараз у багатьох обмінних пунктах України з'являється послуга з обміну злотого на гривню і навпаки.

Від чого залежить курс польської валюти?

Курс злотого Полтава

Курс польського злотого по відношенню до української гривні залежить від багатьох факторів, таких як:

  • інфляція. Залежно від зростання інфляції може суттєво змінитися курс як в одну, так і в іншу сторону;
  • політична ситуація в Україні. Велику роль на формування курсу валют в нашій країні грає нестабільна політична ситуація на Донбасі. Виходячи з цього, багато інвесторів бояться вкладати свої гроші в українські компанії;
  • економічна ситуація. Економічна ситуація прямо залежить від політичної. Також велику роль на економічне становище України впливає те, що імпорт перевищує експорт, що сприяє відтоку валюти за кордон;
  • кількість заробітчан. Це один з головних чинників, який формує курс злотого в Україні. Ті, хто виїжджає до Польщі на роботу, сприяють тому, що в Україні обмінні пункти регулярно поповнюються польською валютою;
  • світова пандемія. У 2020 році більшість країн світу поглинула пандемія Covid-19, яка істотно вдарила по економіках країн, як провідних, так і 3-го світу.

Динаміка PLN

На відміну від курсу української гривні до долара, динаміка польського злотого порівняно стабільна. Курс варіюється від 6,5 грн за 1 злотий до 7,5 грн. Якщо дивитися в розрізі останніх 6 років, то курс сильно не змінився, тому можна вважати, що злотий по відношенню до гривні тримає свої позиції. За рахунок того, що останнім часом злотий досить популярна валюта в Україні, курс гривні до польської валюті стабілізується. Також варто наголосити на тому, що при зміні влади багато західних інвесторів поступово вкладають в українські підприємства свої гроші, не є винятком і Польща. Однак за останній рік інвестиції в країну майже не заходять, так як з епідемією багато підприємств починають закриватися на невизначений період часу. Тому за останній рік курс злотого в Україні трохи виріс. Багато експертів відзначають, що в 2021 році ситуація повинна більш-менш стабілізуватися і в зв'язку з цим курс польського злотого трохи впаде. На сьогодні курс НБУ злотого по відношенню до гривні становить 7,38 грн.

Вигідний курс злотого в Україні

Вартість польського злотого в багатьох фінансових установах може істотно відрізнятися. Всі комерційні організації відштовхуються від тієї вартості, яку щоранку виставляє Національний банк України. Однак найвигідніший курс польської валюти ви можете знайти в обмінних пунктах вашого міста. Обмінники мають такі переваги як:

  • немає обмежень по обміну валют в день;
  • курс валют вище, ніж в державних і комерційних банках;
  • всі операції захищені від 3-х осіб;
  • обмін валют повністю конфіденційний.

Обмінні пункти поєднують кращі якості чорного ринку і комерційних банків України. Однак перед тим, як вибрати обмінник, необхідно більш детально проаналізувати всі пункти обміну для того, щоб вигідно і безпечно поміняти валюту.

Висновки

Виходячи з вищесказаного, можна зробити висновок, що за останній час польський злотий нічим за популярністю не поступається американському долару, євро, російського рубля та фунту стерлінгу. За невеликий проміжок часу потім польської валюти в Україну значно збільшився за рахунок українців, які їдуть до Польщі на роботу.