0800330831

Як перевірити купюри на справжність?

Фальшиві купюри

Незважаючи на популяризацію віртуальних банкінгів і онлайн розрахунків, українці продовжують використовувати готівку. У зв'язку з цим потрібно вміти розпізнавати фальшиві гроші, особливо це стосується великих купюр. В Україні підробляють не тільки долари і євро, але і саму гривню, тому важливо вміти перевіряти гроші під час купівлі, обміну, отримання здачі та ін.

Як розпізнати фальшиві гривні?

UAH - це національна валюта України. Для підробки фальшивомонетники використовують тільки великі купюри - від 200 грн і вище. Решта банкноти немає сенсу підробляти, так як вони виходять дорожче за собівартістю, ніж справжні.

Оглядаючи гривні, звертайте увагу на:

  1. Водяний знак. Він розташований в тому ж місці, що і портрет. Найкраще він проглядається на просвіт.
  2. Рельєф. Кожен напис, лінія, номінал або малюнок повинні наноситися за допомогою рельєфного друку.
  3. Голограма. Деякі деталі купюр мають ефект 3D.
  4. Об'ємна текстура. У папір вплітається багато різнокольорових ниток. За рахунок цього пальцями можна відчути об'ємний рельєф.

Також буде не зайвим звертати увагу на портрети купюр, загальний зовнішній вигляд і забарвлення грошей. Банкнотна фабрика Національного банку України періодично перевипускає банкноти і монети, тому деякі гроші можуть бути застарілими.

Перевірка на справжність доларів і євро

Перевірка EUR і USD мало чим відрізняється від перевірки гривні. Можна додати що при стисненні купюри повинні видавати особливий хрускіт і міняти колір номіналів під різними кутами огляду. На доларах повинні бути 2 печатки банку. До інших критеріїв для перевірки відносяться тип паперу, рельєфний друк, водяні знаки, голограма, що переливається , ІЧ і УФ мітки, які видно під спеціальною лампою.

Якщо ви сумніваєтеся в достовірності купюр після своєї перевірки, то можете звернутися в банк або пункти обміну. Тут працюють досвідчені фахівці, які за рахунок сучасного обладнання швидко і точно розпізнають всі захисні елементи.

Де можна перевірити купюри на справжність в Полтаві?

Жителі і гості даного обласного центру можуть зробити експертизу фінансових коштів в місцевих банках, однак тут дана процедура пов'язана з рядом незручностей. По-перше, вона платна, особливо це стосується доларів і євро, а по-друге - доведеться довго чекати, адже офіційна процедура інкасо займає кілька тижнів, а то і місяців.

Більш вигідна альтернатива - пункт обміну Кіт Груп. Перевірка грошей на справжність - одна з послуг обмінника. Тут можна швидко і конфіденційно перевірити, чи не підсунули вам в гаманець фальшивку. Крім того, в касах Kit Group можна замовити грошові перекази, обміняти валюту і зношені купюри.