• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Інфляція: чому зростають ціни та хто може їх стримати

Що таке інфляція

Якщо ціни регулярно зростають, то в державі спостерігається інфляція. Від чого залежить інфляція і що робити, щоб ціни більше не підвищувалися? Як правило, інфляція — це тривалий стійкий процес, при якому зростають ціни на різні види товарів і послуг. Зростання інфляції визначають за споживчим кошиком. Його вартість може змінюватися, і коли вона зростає, ми бачимо інфляцію. Навіть якщо ціни повільно зростають, все одно це інфляція, хоч і низька.

Якою буває інфляція?

Ось основні типи інфляції:

  1. Низька – до 6% на рік. Вона найкомфортніша для населення та бізнесу, не впливає на економіку. На такий рівень інфляції орієнтується багато країн.
  2. Помірна – від 6 до 10% на рік. Незважаючи на середні показники, вона може легко вийти з-під контролю та перерости у високу.
  3. Висока – до 100% на рік. Через неї дестабілізується ринок, а люди та компанії не можуть планувати майбутнє.
  4. Гіперінфляція - ціна зростають у тисячі разів, через це гроші знецінюються. Як правило, вона трапляється в період воєн та глобальних криз.
  5. Дефляція. Буває таке, що ціни на товари не лише не зростають, а й навпаки зменшуються. Вона негативно впливає на економіку, оскільки споживачі купують товари, сподіваються на чергове зниження цін, а компанії через це стають банкрутами і згортають виробництво.

Зростання інфляції відбувається з різних причин. Високий показник інфляції - це погано і для споживачів, для економіки, та для держави. Дезорієнтовані люди просто перестають робити вклади у нерухомість, брати кредити та масово скуповують іноземну валюту. Особливо негативною є інфляція для людей, які живуть на фіксовані доходи від зарплати до зарплати. Велику роль грають очікування місцевого населення. Якщо люди мають інфляційні очікування, чекають зростання цін, то це ще більше підстьобує інфляцію.

Що робити у разі зростання інфляції?

Багатьом людям, далеким від економіки, здається, що найкращий засіб – заморозити ціни, проте штучне втручання в економіку провокує дисбаланс попиту та пропозиції, тому покупцям доведеться товпитися біля порожніх вітрин.

В Україні найбільше інфляція торкнулася таких сфер, як:

  • продукти харчування;
  • сировина та енергоносії;
  • комунальні послуги;
  • промисловість.

Економіку регулюють, зазвичай, центральні банки країни. В Україні це НБУ. Він використовує доступні інструменти грошово-кредитної політики, щоб стабілізувати вартість національної валюти та стримати стрімку інфляцію. Пандемія коронавірусу вплинула на структуру попиту та пропозиції, тому зростання цін прискорилося. Проте експерти прогнозують, що його продумана грошово-кредитна політика держави стабілізує ситуацію.

Упродовж останніх місяців в Україні зростання інфляції перевищує 10%. Так, незважаючи навіть на те, що у серпні споживчі ціни знизилися на 0,2%, у річному вимірі індекс інфляції залишився незмінним. Якщо ви не впевнені в завтрашньому дні, подбайте, щоб у вас був не тільки активний, але і пасивний дохід. Робіть вклади, інвестиції, депозити, тоді інфляція вплине на вас.